Jest maj, muszą być szparagi. Są one moim odkryciem sprzed zaledwie kilku lat i nie wiem dlaczego kiedyś nawet nie chciałam ich spróbować. Teraz w sezonie jem je po kilka razy w tygodniu. Wersja zapiekana jest chyba moją ulubioną. Szparagi w boczku smakują świetnie zarówno jako imprezowa przekąska, dodatek do obiadu czy grzanki. Spróbujcie koniecznie.
Inne pomysły na szparagi:
Inne pomysły na szparagi:
Składniki
(2 porcje)
500 g zielonych szparagów
1-2 paczki boczku wędzonego
(może być także szynka szwardzwalcka)
pieprz
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy im zdrewniałe końcówki i zawijamy każdego szparaga w oddzielny plasterek boczku.
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy na niej szparagi, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C. Warto w połowie pieczenia obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek równomiernie się zrumienił.
W małej szklaneczce mieszamy wszystkie składniki dressingu i polewamy nim upieczone szparagi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.