niedziela, 28 czerwca 2015

Tarta poziomkowo-jagodowa z mascarpone

Wczoraj wróciłam z działki i przywiozłam prawie litr leśnych poziomek. Pachną nieziemko i do tego są cudownie słodkie. Sporą część poziomek wyjadłam prosto z miseczki, ale część z nich zachowałam do ciasta. Tarta z poziomkami to prawdziwy rarytas. Jeżeli macie dostęp do poziomek to koniecznie jej spróbujcie. 
Spód ciasta zrobiłam według przepisu Michela Roux na kruche ciasto z żółtkami. Jest bardzo delikatne.  


Składniki
Ciasto
250 g mąki tortowej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka 
szczypta soli

Nadzienie
250 g mascarpone
200 ml b.zimnej śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki poziomek
1/2 szklanki jagód


Z mąki usypujemy górkę i robimy w niej zagłębienie. Wrzucamy w nie posiekane na kawałki masło, przesiany przez sitko cukier puder i sól. Czubkami palców mieszamy masło z cukrem i solą. Dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy czubkami palców.

Po trochu zagarniamy mąkę do środka i wyrabiamy czubkami palców do otrzymania jednolitego ciasta. Ugniatamy je dłonią aż będzie całkowicie gładkie. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Formę na tarę smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę. Chowamy ją do lodówki na 20 minut. Następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub ryżem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pergamin i podpiekamy jeszcze przez 5 minut do wyzłocenia ciasta.

Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy masę z serka mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce roztrzepujemy mascarpone i dodajemy do ubitej śmietany. Słodzimy do smaku i wykładamy masę śmietanowo-serową na tartę i posypujemy ją owocami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.