Lubię wszelkie tarty, a szczególnie sobie cenię takie, których nie trzeba piec. Tartę na spodzie z ciastek Oreo najczęściej przygotowuję latem z różnymi sezonowymi owocami. Zimą trudno o dobre owoce, ale kiwi najsmaczniejsze jest właśnie teraz. Ja je kupuję na koszyki i zjadam po kilka sztuk dziennie - same lub jako dodatek do kaszy lub różnych deserów. Dziś użyłam kiwi do przygotowania pysznej słodko-kwaśnej tarty na czekoladowym spodzie z ciastek Oreo, przekładanej delikatnym krem, kwaskowym dżemem i udekorowanej plasterkami kiwi. Smakuje naprawdę wspaniale.
Żeby zaoszczędzić czas, spód i nadzienie tarty możemy przygotować dzień wcześniej, a jedynie kiwi rozłożyć na cieście tuż przed podaniem. Ważne, żeby kiwi użyte do ciasta było dojrzałe, ale nie przejrzałe. Unikajmy więc owoców bardzo twardych i bardzo miękkich.
Składniki
Spód
300 g ciastek Oreo
60 g masła
Nadzienie
250 g śmietany 30%
250 g serka homogenizowanego
(naturalny lub z wanilią)
ew. 1 łyżka cukru pudru
150 g dżemu z czarnej porzeczki
5-7 sztuk kiwi
5-7 sztuk kiwi
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ciasteczka mielimy na piasek, masło rozpuszczamy i dokładnie łączymy z pokruszonymi ciastkami. Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ją masą ciasteczkową. Porządnie uklepujemy spód i boki. Tak przygotowaną formę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy spód z ciasteczek dobrze już się schłodzi i stężeje, wykładamy na niego dżem i równomiernie rozprowadzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Jeżeli używamy słodkiego serka, nie ma potrzeby dosładzania masy. Jeżeli używamy serka naturalnego to kierujemy się własnym smakiem i dodajemy małą ilość cukru pudru, w razie potrzeby będzie można dodać go więcej. Śmietanę mieszamy z serkiem i wykładamy ją na dżem. Równomiernie rozsmarowujemy.
Kiwi myjemy i obieramy ją ze skórki. Kroimy na plasterki o grubości ok. 3 mm. Rozkładamy je promieniście na tarcie, układając je od zewnątrz do środka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przynajmniej przez godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.