poniedziałek, 27 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z fasoli bezglutenowe

Piekłam już ciasto z cukinii, marchewki czy buraka, ale o tym z fasoli do tej pory tylko słyszałam. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Niektórzy nazywają je "Magic Bean" czyli Magiczna Fasola, inni mówią na nie brownie z fasoli. Dla mnie to po prostu bardzo czekoladowe ciasto bezglutenowe, które robi się całkowicie bez użycia mąki. Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale to prawda.

Ciasto to jest hitem na australijskiej Przepisowni, czyli portalu z przepisami na Thermomix. Ja znalazłam na nie przepis na naszej rodzimej platformie. Do upieczenia ciasta z fasoli zachęciła mnie duża ilość pochlebnych opinii a także ciekawość. Trudno było mi uwierzyć, że ciasto, które zawiera w sobie blisko pół kilograma fasoli będzie dobrze smakować, a jednak. 
Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i mocno wilgotne. W ogóle nie sposób się domyślić, że jego głównym składnikiem fasola. W sobotę podałam to fasolowe brownie na imieninach męża i gościom było naprawdę trudno uwierzyć, że jedzą ciasto z fasoli.

Składniki
(Tortownica 24 cm lub blaszka 20x30)
420 g czerwonej fasoli z puszki
180 g cukru trzcinowego
125 g miękkiego masła
70 g ciemnego kakao do pieczenia
5 jajek
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Najpierw zaparzamy kawę w 1 łyżeczce gorącej wody. Następnie miksujemy na gładkie puree odcedzoną i przepłukaną fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko. 

W oddzielnym naczyniu ucieramy na puszystą masę masło wraz z cukrem. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka, cały czas miksując masę. Dokładamy puree z fasoli i dokładnie łączymy ze sobą składniki za pomocą miksera.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W tortownicy ciasto wyjdzie wyższe a w blaszce niższe. Wlewamy do formy ciasto i pieczemy do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut.

Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać kakao. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi i malinami.

Przepis na Thermomix 
Kawę zaparzamy w 1 łyżeczce gorącej wody.
Do naczynia miksującego wkładamy odcedzoną fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko. Blendujemy 30s/obr.7. Zgarniamy kopystką masę z brzegów i ponownie miksujemy 30s/obr.7. Masę przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy pocięte na kawałki masło i ucieramy je wraz z cukrem 30s/obr.5. Dodajemy pozostałe 4 jajka i ubijamy 20s/obr.4. Dokładamy puree z fasoli i miksujemy 5s/obr.4.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W tortownicy ciasto wyjdzie wyższe a w blaszce niższe. Wlewamy do formy ciasto i pieczemy do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut.
 Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub posypać kakao. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi i malinami.

Smacznego!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.