Irlandzki chleb sodowy to moje ostatnie odkrycie. Do jego przygotowania wraz z upieczeniem potrzeba zaledwie 40 minut. Co ciekawe, nie piecze się go ani na drożdżach, ani na zakwasie. Chleb wyrasta dzięki dodatkowi sody. To pieczywo o chrupiącej skórce i miękkim, wilgotnym środku.
Składniki
250 g mąki pszennej
250 g mąki pełnoziarnistej
450 g maślanki lub kefiru
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
W dużej misce mieszamy obie mąki wraz z solą i sodą. Wlewamy maślankę i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, tylko do momentu połączenia się składników. Szybko przekładamy ciasto na blachę wysypaną mąką. Formujemy kulę i
nacinamy na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Chleb pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut. Studzimy na
kuchennej kratce.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy obie mąki, sól i sodę. Miksujemy 5s/obr.5.
Wlewamy maślankę i miksujemy 15s/obr.5,5. Szybko przekładamy ciasto na blachę wysypaną mąką. Formujemy kulę i nacinamy na krzyż na głębokość ok. 3 cm. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 25-30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z facebookowej grupy Thermomix- zdrowe przepisy, zdrowe gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.