Wprawdzie do Wielkanocy jeszcze cały miesiąc, ale ja już powoli ruszam z testowanie różnych świątecznych przepisów. Obowiązkową pozycją na moim wielkanocnym stole są mazurki z kajmakiem. Przeważnie kupuję kilka puszek skondensowanego mleka i z niego robię domowy kajmak, bo to jeden z najprostszych sposobów na jego przygotowanie.
W tym roku pokusiłam się o zrobienie prawdziwego domowego kajmaku z przepisu Pawła Maleckiego z książki "Kuchnia polska - słodkie". Kajmak ten przygotowuje się z mleka, cukru, śmietanki i masła. Jest pyszny, smakuje zupełnie jak krówki i ma piękny aromat wanilii.
Składniki
600 g cukru
100 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 30%
nasionka z 1 laski wanilii
100 g miękkiego masła
Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze lekko karmelowego koloru. Trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić kajmaku i często go mieszać.
Na samym końcu dodajemy miękkie masło, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przekładany do miseczki lub słoika i odstawiamy do wystudzenia. Masa dość mocno stężeje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.