niedziela, 26 marca 2017

Muffiny gryczane z jagodami

Macie ochotę na małe co nieco, ale na samą myśl o słodyczach dopadają Was wyrzuty sumienia ? A może szukacie zdrowej przekąski dla swoich dzieci, która nie ma w sobie tony cukru i białej mąki? Jeżeli tak, to mam dla Was coś specjalnego - wegańskie bezglutenowe muffiny z mąki gryczanej z dużą ilością jagód. Są lekko słodkie, a przy tym wilgotne i naprawdę sycące. No i wyglądają jak ciastka i ładnie pachną.

Przepis pochodzi z książki "Smakowita Ella", którą kupiła kilka miesięcy temu, ale jakoś do tej pory kurzyła się na półce, a szkoda, bo jest pełna smakowitych i bardzo zdrowych przepisów.

Składniki
400 g mąki gryczanej
300 ml mleka migdałowego
(jeśli nie jesteś vege może być krowie)
300 ml syropu klonowego lub syropu daktylowego
(moim zdaniem wystarczy połowa)
120 g zmielonych migdałów
1 łyżka cynamonu
600 g jagód
(mogą być mrożone)

Wszystkie składniki poza jagodami wkładamy do miski i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dokładamy jagody i mieszamy z ciastem.

Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy silikonowymi foremkami. Napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez około 45 minut,  aż muffiny zrobią się złotobrązowe. Babeczki studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki poza jagodami wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy za pomocą kopystki 45s/obr.5. Włączamy obroty wsteczne, dodajemy jagody i mieszamy 30s/obr.4.
Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy silikonowymi foremkami. Napełniamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez około 45 minut,  aż muffiny zrobią się złotobrązowe. Babeczki studzimy na kuchennej kratce. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.