Cykoria ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Ja sama przez wiele lat nie mogłam się do niej przekonać, a i teraz nie jadam jej zbyt często, bo nie przepadam za jej goryczką. Jedno nie ulega wątpliwości, cykoria jest bardzo zdrowa. Pomaga obniżyć zawartość cukru we krwi, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Powinny się z nią zaprzyjaźnić kobiety w ciąży i matki karmiące, ponieważ zawiera spore ilości kwasu foliowego, a także wpływa na poprawę laktacji.
Składniki
2 cykorie
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz do smaku
Cykorię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 2 połowy. Wycinamy głąby i usuwamy brzydkie zewnętrzne liście. Cykorię kroimy w poprzek na cienkie paseczki.
W kubeczku mieszamy jogurt, majonez, sprasowany czosnek i sok z cytryny. Polewamy sosem pokrojone liście cykorii i dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy surówkę świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.