środa, 19 kwietnia 2017

Ajerkoniak- likier jajeczny

Żółtka ucierane z cukrem na kogel-mogel to smak mojego dzieciństwa. Jadłam je jako najlepszy smakołyk. Chyba dlatego tak lubię ajerkoniak, czyli likier robiony właśnie na bazie kogla-mogla. Taki domowy adwokat jest dużo bardziej gęsty i puszysty od sklepowego, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Ajerkoniak możemy pić sam, a możemy także polać nim lody czy desery owocowe.

Zanim zabierzemy się za robienie adwokata, warto dokładnie umyć jajka, najlepiej sparzyć skorupki wrzącą wodą, a później dokładnie oddzielić białka od żółtek.


Składniki
6 żółtek
200 g cukru
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml wódki
1 łyżka cukru waniliowego


Żółtka jajek możemy utrzeć na parze, kładąc metalowa miskę na garnku z gotującą się wodą lub zwyczajnie, bez ich podgrzewania. Metodę pierwszą uważa się za bezpieczniejszą, ale trzeba uważać, żeby nie ugotować przy tym jajek. Ja uważam, że wystarczy jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem skorupki. Wybór należy do Was.

Żółtka ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając do niej cukier. Ucieramy je tak długo,  aż cały cukier zostanie zmiksowanymi i nie będzie wyczuwalny, a masa będzie jasna i puszysta. Następnie bardzo powoli cienką strużką wlewamy mleko skondensowane, cały czas miksując masę na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu, równie ostrożnie wlewamy wódkę i cały czas miksujemy masę. Trzeba to robić powoli, żeby ajerkoniak się nie zwarzył. Następnie przelewamy go do butelki i chłodzimy w lodówce.


Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek i wkładamy do naczynia miksującego żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Podgrzewamy 5min/70'C/obr.3.
Dodajemy wódkę oraz mleko i ponownie podgrzewamy 5min/70'C /obr.3.
Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.