Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te wielkanocne chlebki, od razu zapragnęłam je zrobić. Zgodnie z wielkanocną tradycją pieczywo jest jedną z potraw, która obowiązkowo musi znaleźć się w wielkanocnym koszyczku. W tym roku te urocze gniazdka trafią do mojej święconki. One nie tylko ładnie wyglądają, ale i dobrze smakują. Ja z części ciasta uformowałam gniazdka, a z części z córką ulepiłyśmy ślimaczki.
Składniki
500 g mąki pszennej
50 g cukru
30 g drożdży
250 ml letniego mleka
40 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie i przygotowujemy rozczyn: wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodajemy roztopione masło, jajko, sól i cukier i wyrabiamy twarde drożdżowe ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje o wadze ok. 50 g, powinno wyjść 18 chlebków.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałeczki o długości około w
30-50 cm (w zależności jakiej wielkości gniazdka chcemy upiec), zawiązujemy je i zaplatamy dookoła na kształt gniazdek.
Uformowane gniazdka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym żółtkiem
Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte gniazdka pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210'C.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, masło, mleko oraz cukier i 1 łyżeczkę mąki. Podgrzewamy 3min/37'C/obr.2. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto 3min/Interwał. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje o wadze ok. 50 g, powinno wyjść 18 chlebków.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałeczki o długości około w
30-50 cm (w zależności jakiej wielkości gniazdka chcemy upiec), zawiązujemy je i zaplatamy dookoła na kształt gniazdek.
Uformowane gniazdka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym żółtkiem
Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte gniazdka pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210'C.
Studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.