czwartek, 18 maja 2017

Mizeria

Mizeria, czyli klasyczna polska sałatka obiadowa. Pasuje zarówno do kotleta mielonego, schabowego, jak i jajka sadzonego. W sezonie letnim gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu. Sposobów na mizerię jest tyle, ile gospodyń, w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ale podstawa, czyli ogórki i śmietana jest zawsze ta sama. Ja Wam podam przepis na mizerię, jaką przygotowuję najczęściej.

Składniki
3 średnie ogórki gruntowe
250 g śmietany 18%
1/2 małej cebulki
sól i pieprz do smaku
ew. szczypiorek do posypania

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z ogórkami. W kubeczku mieszamy śmietanę z solą i pieprzem, dodajemy do ogórków i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki możemy ewentualnie posypać posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.