Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe. To chyba mój ulubiony rodzaj mięsa zaraz po filetach z kurczaka. Polędwiczki są łatwe w obróbce i robi się je bardzo szybko. Świetnie smakują zarówno pieczone i faszerowane np. suszonymi porami, jak i duszone. Najczęściej przygotowuję polędwiczki duszone w porach, ale gdy nie mam pod ręką porów i zależy mi na czasie, przygotowuję polędwiczki w sosie śmietanowym z kaparami.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
1/2 szklanki wina
300 g śmietany
2 łyżki musztardy sarepskiej
5 łyżek kaparów
sól i pieprz
masło klarowane do smażenia
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na 1,5-2 cm plastry. Lekko spłaszczamy je grzbietem dłoni i z obu stron posypujemy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Powinny się lekko zrumienić z obu stron. Następnie dolewamy wino i redukujemy (odparowujemy) je o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, musztardę i kapary. Dokładnie mieszamy sos z mięsem i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy sos solą i pieprzem.
Polędwiczki podajemy z ziemniakami lub jako dodatek do makaronu.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga rozkloszowana.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.