W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się mleka roślinne. Mają wielu zwolenników szczególnie wśród wegan, ale także u osób z nietolerancją laktozy czy u rodziców małych dzieci. Bez problemu można kupić mleko sojowe czy migdałowe, ale są one dość drogie. Alternatywą dla nich są domowe mleka roślinne. Niedawno sama zaczęłam z nimi eksperymentować, bo moja córka pokochała granolę z mlekiem i mogłaby ją jeść codziennie. Nie unikamy mleka krowiego, ale nie chcę podawać go małemu dziecku zbyt często.
Mleko makowe ma wyraźny posmak maku i raczej nie nadaje się do samodzielnego picia. Jest za to świetnym dodatkiem do różnych potraw np. do gotowania kaszy jaglanej czy owsianki.
Mleko makowe ma wyraźny posmak maku i raczej nie nadaje się do samodzielnego picia. Jest za to świetnym dodatkiem do różnych potraw np. do gotowania kaszy jaglanej czy owsianki.
Składniki
(na 1/2 l mleka)
1 szklanka maku niebieskiego
1 i 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
Mak płuczemy i odcedzamy. Zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na noc.
Do namoczonego maku dolewamy 3/4 szklanki wody i miksujemy do momentu, aż płyn stanie się biały. Zostawiamy go na 10 minut w blenderze i ponownie miksujemy.
Powstały płyn partiami przecedzamy przez gęste sito wyłożone gazą. Trzeba całkowicie odcedzić mleko od ziaren maku.
Mleko możemy odrobinę osolić lub osłodzić syropem klonowym. Mleko można także rozrzedzić 1/4 szklanki przegotowanej wody.
Gotowe mleko przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy je w lodówce przez 2-4 dni. Mleko się rozwarstwia ì jest to naturalny proces. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką i wymieszać mleko.
Mleka makowego używamy jako dodatek do np. do kaszy jaglanej, owsianki czy koktajlu owocowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.