poniedziałek, 19 czerwca 2017

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Od kilku dni przebywam poza Warszawą i mam nieco utrudniony dostęp do piekarnika. Doceniam więc wszelkie desery, które można przygotować bez jego użycia. W takich sytuacjach idealnie sprawdza się sernik na zimno. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym smaczny i za każdym razem można przygotować go z innymi owocami i smakami galaretek. 

Składniki
Masa serowa
500 g białego sera
100 g cukru pudru
(Do TM może być zwykły)
60 g masła
1 galaretka jasnego koloru
paczka herbatników lub biszkoptów
(można pominąć)

Góra
2 szklanki pokrojonych owoców np. truskawek
1 galaretką owocowa

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretkę do masy serowej zalewamy połową porcji wrzącej wody, jaka jest podana na opakowaniu (prawdopodobnie 250 ml zamiast 500 ml.)
Galaretkę na górę sernika rozpuszczamy w 3/4 porcji wody podanej na opakowaniu.
Odstawiamy galaretki do wystudzenia i lekkiego stężenia.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy do jego rozpuszczenia się. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone masło mieszamy z serem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy tężejącą galaretkę i ponownie mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno biszkoptami lub herbatnikami (możemy zrobić także sernik bez spodu). Zalewamy je masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na stężałej masie serowej układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania galaretek. Galaretkę do masy serowej zalewamy połową porcji wrzącej wody, jaka jest podana na opakowaniu (prawdopodobnie 250 ml zamiast 500 ml.)
Galaretkę na górę sernika rozpuszczamy w 3/4 porcji wody podanej na opakowaniu.
Odstawiamy galaretki do wystudzenia i lekkiego stężenia
Jeżeli używamy zwykłego cukru, wkładamy go do naczynia miksującego i mielimy 15s/obr.10. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy masło i roztapiamy 3min/60'C/obr.1. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy ser i cukier i ucieramy przy pomocy kopystki 2.5min/obr.6. Na około 1 minutę przed końcem ucierania zaczynamy przez otwór wlewać tężejącą galaretkę i nakładamy miarkę do końca miksowania.
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy jej dno biszkoptami lub herbatnikami (możemy zrobić także sernik bez spodu). Zalewamy je masą serową i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na stężałej masie serowej układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia i gotowe.


Smacznego! 

Przepis pochodzi z thermomixowej książki "Kulinarne ABC" .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.