niedziela, 24 września 2017

Muffiny korzenne z jabłkami i winogronami

Ledwo zaprzyjaźniłam się z latem, które nas w tym roku nie rozpieszczało, a już zupełnie niepostrzeżenie nadeszła jesień. I to taka, której nie lubię, dżdżysta i chłodna. Gdzie te cieple i słoneczne wrześniowe dni upstrzone kolorowymi liśćmi, które pamiętam z dzieciństwa?

Ostatni tydzień upływa mi w domu z dwójką chorych dzieci. Zaczęło się przedszkole i zaczęły się choróbska. Moja do tej pory nigdy niechorująca córka złapała już druga infekcję w tym miesiącu. Piąty dzień walczymy z wysoką gorączką, bólem uszu i katarem. Trudno wyrwać choć chwilę dla siebie, bo dzieci najchętniej by ze mnie nie schodziły, czy to w dzień czy w nocy. Z nadzieją wypatrujemy lepszych dni.

A na osłodę upiekłam jesienne muffiny z jabłkami, winogronami i aromatycznymi przyprawami. Są wilgotne i pyszne, w smaku przypominają mini szarlotki. Ja zjadłam chyba trzy, zanim zdążyły wystygnąć i w tej wersji smakują mi najbardziej.


Składniki
(18 sztuk)
Suche
300 g mąki pszennej
180 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre
220 g jogurtu naturalnego
120 g stopionego masła
2 jajka
2 kwaśne jabłka np. Antonówka
ok. 350-400 g
40 g drobnych winogron
50 g rodzynek
1 łyżka jasnego miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki zielonego kardamonu utłuczonego w moździerzu

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mąkę, proszek i cukier mieszany w misce.

W drugiej misce łączymy jabłka, rodzynki, połowę winogron, przyprawy i miód. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i stopionym masłem, dodajemy do jabłek, mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy je za pomocą łyżki, nie miksujemy.

Formy na muffiny wykładamy papilotkami, jeżeli używamy silikonowych foremek, nie musimy ich wykładać. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy winogrona.

Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 30-40 minut.
Studzimy je na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy 15s/obr.6. Przekładamy do innego dość dużego naczynia.
Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Nie obieramy ich ze skórki. Rozdrabniamy 10s/obr.4. Dodajemy rodzynki, miód, połowę winogron i przyprawy i mieszamy 10s/noże wsteczne/obr.4. Przekładamy na chwilę do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy jajka, stopione masło i jogurt. Mieszamy 15s/obr.5. Dokładamy jabłka wymieszane z przyprawami i ponownie mieszamy 15s/noże wsteczne/obr.4.
Mieszankę przekładamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Nie robimy tego zbyt dokładnie, bo muffiny będą zbite po upieczeniu.
Formy na muffiny wykładamy papilotkami, jeżeli używamy silikonowych foremek, nie musimy ich wykładać. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy winogrona.
Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 30-40 minut.
Studzimy je na kuchennej kratce.

Smacznego!


Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.