czwartek, 28 września 2017

Zielony koktajl z natki, cytrusów i jabłka

Koktajle i smoothie na stałe wpisały się do mojego śniadaniowego menu. W ostatnim czasie najchętniej przygotowuję zielone koktajle, które łączę z cytrusami. Kombinuję z rukolą, roszponką, jarmużem, szpinakiem, czy natką. Dodaję do nich sok z cytryny, grejpfruta i pomarańczy oraz sezonowe owoce. Staram się nie dosładzać ich białym cukrem, a w zamian jako słodzidła używać banana, daktyli, rodzynek, syropu klonowego czy miodu. Takie koktajle są pożywne, sycące i zawierają całe bogactwo witamin, a przy tym są naprawdę smaczne i moja niespełna trzyletnia córka chętnie pije je razem ze mną. 

Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką blendera kielichowego Amica przygotowywanie koktajli to dla mnie czysta przyjemność i dosłownie kilka chwil miksowania. Obsługa blendera jest banalnie prosta, bo zawiera tylko jedno pokrętło, którym regulujemy moc obrotów. Dzięki funkcji PULSE możemy bez trudu rozdrobnić także twarde produkty np. marchewki czy orzechy. To, co dla mnie jest niezwykle istotne, to także łatwość mycia i utrzymania blendera w czystości. Nie muszę pucować jakiś zakamarków, a samo urządzenie ma nowoczesny design i ładnie prezentuje się na kuchennym blacie. Łatwy dostęp do blendera i prostota obsługi zachęciły nawet mojego męża do przygotowywania koktajli, choć do tej pory zaglądał do kuchni jedynie by zrobić herbatę czy jajecznicę. 

Dziś zapraszam Was na zielone smoothie bogate w żelazo i witaminę C, z tego względu polecam je szczególnie kobietom w ciąży. Smoothie jest naprawdę smaczne, a przy tym zdrowe. Będzie idealne jako szybkie śniadanie przed pracą lub szkołą. Można także przygotować je w domu i zabrać ze sobą. 


Składniki
1 banan
1 pomarańcza
1/2 jabłka ze skórą
1 pęczek natki zielonej pietruszki
sok z 1/2 cytryny
250-300 ml zimnej wody
ew. miód lub syrop klonowy


Banana i pomarańczę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Natkę dość grubo siekamy.

Do kielicha blendera wkładamy owoce, natkę i dolewamy sok z cytryny oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Mój koktajl wyszedł naturalnie słodki, więc nie miałam potrzeby dosładzania go. Ilość wody także należy dopasować do swoich preferencji. 


Smoothie podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy ze sobą do pracy lub szkoły.
Smacznego! 


Post powstał przy współpracy z marką Amica, korzystałam w nim z Blednera kielichowego IN-Amica BTK5011 IN.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.