niedziela, 22 października 2017

Syrop z pigwowca do herbaty

Syrop z pigwowca to obowiązkowa pozycja, którą przygotowuję do każdej jesieni. Herbatę z sokiem z pigwowca popijam przez całą zimę. Jest przepyszna, a do tego bardzo zdrowa, bo owoce pigwowca są niezwykle bogate w witaminę C. 


Składniki
1/2 kg pigwy
1/2 kg cukru

Owoce pigwowca dokładnie myjemy i kroimy ma połówki. Pozbawiony je pestek i rozdrabniamy. Ja zawsze kroiłam je w wąskie paski, a w tym roku wrzuciłam do Thermomixa. Myślę, że mocniejszy blender także sobie z nimi poradzi.

Rozdrobnione owoce układamy w słoiku. Najlepiej układać je warstwami i każdą z nich przesypywać cukrem. Owoce szybko puszczają sok i można z niego korzystać już po kilku godzinach.
Niektórzy po kilku dniach zlewają syrop do mniejszych słoiczków i przechowują w lodówce, a owoce zalewają wódką i robią z nich nalewkę.

Ja zostawiam owoce i sok w wielkim słoju. Do herbaty wlewam zarówno sok, jak i kawałki owoców. Owoce z syropu dodaję także do ciast, deserów i do kaszy jaglanej.


Przepis na Thermomix
Owoce pigwowca dokładnie myjemy i kroimy ma połówki. Pozbawiony je pestek, połowę z nich wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 2-3s/obr.5. Powtarzamy to z drugą porcja owoców. Rozdrobnione owoce układamy w słoiku. Najlepiej układać je warstwami i każdą z nich przesypywać cukrem. Owoce szybko puszczają sok i można z niego korzystać już po kilku godzinach.
Niektórzy po kilku dniach zlewają syrop do mniejszych słoiczków i przechowują w lodówce, a owoce zalewają wódką i robią z nich nalewkę.
Ja zostawiam owoce i sok w wielkim słoju. Do herbaty wlewam zarówno sok, jak i kawałki owoców. Owoce z syropu dodaję także do ciast i do kaszy jaglanej.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.