czwartek, 5 października 2017

Makaron z bazyliowym pesto i zielonym groszkiem

Uwielbiam to danie zarówno za jego smak, jak i prostotę przygotowania.  Moja córka jest bardzo "kluskowa", wiec makaronu mam zawsze pełne szafki. W lodówce stoi także słoiczek pełen domowego pesto. Gdy nie mam czasu lub weny do przygotowania obiadu podaję właśnie ten makaron. Praktycznie sam się robi. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, w trakcie gotowania dorzucić do niego groszek, a później pozostaje wymieszanie go z pesto i parmezanem. Ot i cala filozofia, a smaczne danie gotowe.

Składniki
(2 porcje)
150 g makaronu np. muszelki
1/2 szklanki zielonego groszku
(może być mrożony)
3 czubate łyżki zielonego pesto
garść startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania do garnka z makaronem dorzucamy groszek.

Do odcedzonego makaronu dokładamy pesto oraz większość parmezanu i dokładnie mieszamy składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałą częścią parmezanu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.