wtorek, 21 listopada 2017

Ciasto piernikowe z jabłkami

Delikatne ciasto o wyraźnym aromacie piernika. Dzięki dodatkowi jabłka ciasto jest wilgotne i puszyste. Można przygotować je na Święta zamiast tradycyjnego piernika, szczególnie, że zrobienie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki
(Keksówka 20x8 cm)
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g zmielonych migdałów
70 g brązowego cukru
50 g miodu
75 ml mleka
75 g masła 
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piekarnika
1 średnie jabłko

Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy masło odrobinę ostygnie, dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mleko i rozmącone jajko. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie łączymy je ze sobą.

Jabłko myjemy (nie obieramy), pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego przyprawę do piernika i dokładnie obtaczamy w niej jabłka. 

Doprawione jabłka dokładamy do ciasta i mieszamy składniki. Małą keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. 

Przepis na Thermomix
Jabłko myjemy (nie obieramy), pozbawiamy gniazd nasiennych i wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 3s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia, posypujemy przyprawą do piernika i dokładnie obtaczamy w niej jabłka.
Do naczynia miksującego wkładamy masło oraz cukier i podgrzewamy 5min/90'C/obr.2. Studzimy masło do 50'C, dodajemy miód, mleko i rozmącone jajko. Mieszamy 20s/obr.4. Dokładamy suche składniki i ponownie mieszamy 30s/obr.4. Na końcu wrzucamy rozdrobnione jabłko i mieszamy je z ciastem za pomocą kopystki. 
Małą keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół. 

Smacznego!


Inspiracją przepisu było Żytnie ciasto z jabłkami ze strony Moje Wypieki, przepis został przeze mnie zmieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.