Moją biblioteczkę ostatnio zasiliło kilka nowych pozycji. Powoli zaczynam je testować. Dziś sięgnęłam po książkę "Wysmakowane", która jest pełna bardzo apetycznych fotografii. Ja tę książkę po prostu pożeram wzrokiem, a dziś upiekłam z niej sernik z makiem. Jeżeli tak jak ja lubicie połączenie sera i maku, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Odrobinę zmieniłam przepis, dodałam nieco cukru do spodu i zmieniłam polewę z lemon curd na czekoladową, bo akurat zabrakło mi cytrynowego kremu.
Składniki
Spód
2 szklanki mąki
70 g zimnego masła
1 małe jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
Masa serowa
750 g twarogu np. z wiaderka
250 g ricotty
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
3/4 szklanki suchego maku
5 dużych jaj
Polewa
100 g czekolady deserowej
30 g śmietany kremówki
1 łyżka masła
Wszystkie składniki na spód siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy go w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Twaróg i ricottę miksujemy na gładko i mieszamy z mlekiem skondensowanym, cukrem i jajkami. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy. Na końcu dodajemy mak i mieszamy go z masą serową za pomocą łyżki.
Na podpieczony i nieco wystudzony spód przelewamy masę makowo-serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Sernik pieczemy około 60-70 minut. Sernik ma prawo być luźny i lekko się trząść po upieczeniu. Zostawiamy go w uchylonym piekarniku na co najmniej 2-3 godziny do wystudzenia i stężenia.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę oraz masło i mieszamy do powstania gładkiej masy. Smarujemy nią wierzch sernika i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na spód i miksujemy 30s/obr.5, zagniatamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy go w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do naczynia miksującego wkładamy twaróg i ricottę, cukier, jajka i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy 1min/obr.4. Dodajemy mak i mieszamy 15s/obr.5.
Na podpieczony i nieco wystudzony spód przelewamy masę makowo-serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Sernik pieczemy około 60-70 minut. Sernik ma prawo być luźny i lekko się trząść po upieczeniu. Zostawiamy go w uchylonym piekarniku na co najmniej 2-3 godziny do wystudzenia i stężenia.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 5s/obr.7. Dokładamy śmietankę i masło i rozpuszczamy 4min/70'C/obr.2. Smarujemy niąwierzch sernika.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 5s/obr.7. Dokładamy śmietankę i masło i rozpuszczamy 4min/70'C/obr.2. Smarujemy niąwierzch sernika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.