środa, 15 listopada 2017

Sernik z makiem i polewą czekoladową

Moją biblioteczkę ostatnio zasiliło kilka nowych pozycji. Powoli zaczynam je testować. Dziś sięgnęłam po książkę "Wysmakowane", która jest pełna bardzo apetycznych fotografii. Ja tę książkę po prostu pożeram wzrokiem, a dziś upiekłam z niej sernik z makiem. Jeżeli tak jak ja lubicie połączenie sera i maku, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Odrobinę zmieniłam przepis, dodałam nieco cukru do spodu i zmieniłam polewę z lemon curd na czekoladową, bo akurat zabrakło mi cytrynowego kremu.

Składniki
Spód
2 szklanki mąki
70 g zimnego masła
1 małe jajko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta

Masa serowa 
750 g twarogu np. z wiaderka 
250 g ricotty
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego 
3/4 szklanki suchego maku 
5 dużych jaj

Polewa
100 g czekolady deserowej 
30 g śmietany kremówki 
1 łyżka masła 

Wszystkie składniki na spód siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy go w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. 

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Twaróg i ricottę miksujemy na gładko i mieszamy z mlekiem skondensowanym, cukrem i jajkami. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy. Na końcu dodajemy mak i mieszamy go z masą serową za pomocą łyżki. 

Na podpieczony i nieco wystudzony spód przelewamy masę makowo-serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Sernik pieczemy około 60-70 minut. Sernik ma prawo być luźny i lekko się trząść po upieczeniu. Zostawiamy go w uchylonym piekarniku na co najmniej 2-3 godziny do wystudzenia i stężenia.

Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej śmietankę oraz masło i mieszamy do powstania gładkiej masy. Smarujemy nią wierzch sernika i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia.



Przepis na Thermomix 
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na spód i miksujemy 30s/obr.5, zagniatamy ciasto. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Podpiekamy go w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do naczynia miksującego wkładamy twaróg i ricottę, cukier, jajka i wlewamy mleko skondensowane. Miksujemy 1min/obr.4. Dodajemy mak i mieszamy 15s/obr.5. 
Na podpieczony i nieco wystudzony spód przelewamy masę makowo-serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Sernik pieczemy około 60-70 minut. Sernik ma prawo być luźny i lekko się trząść po upieczeniu. Zostawiamy go w uchylonym piekarniku na co najmniej 2-3 godziny do wystudzenia i stężenia.
Gdy sernik przestygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 5s/obr.7. Dokładamy śmietankę i masło i rozpuszczamy 4min/70'C/obr.2. Smarujemy niąwierzch sernika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.