poniedziałek, 13 listopada 2017

Risotto z zielonym groszkiem i łososiem

Ryż, groszek, łosoś i natka pietruszki, czyli wszystko to, co lubię w jednym daniu. Smaczne, pożywne i bardzo sycące danie dla całej rodziny. Idealna potrawa na piątkowy obiad.

Składniki
400 g filetów z łososia
1 l bulionu warzywnego
260 g ryżu carnaroli lub arborio
150 g mrożonego groszku
1 por
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
kawałek masła
sok i skórka otarta z 1 cytryny
sól morska i świeżo mielony pieprz

Na początku umieszczamy groszek na durszlaku i przelewamy go wrzątkiem, aby się rozmroził i odstawiany na bok.

Do garnka ustawionego na średnim ogniu wlewamy bulion. Gdy zacznie się gotować,  dorzucamy łososia i gotujemy go na małym ogniu około 12 minut, aż będzie gotowy.

W międzyczasie drobno kroimy pora, czosnek oraz cebulę. Umieszczamy je w garnku o grubym dnie i podduszamy na średnim ogniu z oliwą i tymiankiem. Smażymy warzywa przez około 5 minut aż będą miękkie i szkliste, wtedy dodajemy ryż i dokładnie wszystko mieszamy.
Łyżką cedzakową przekładamy łososia na talerz i odstawiamy.

Stopniowo dolewamy bulion do garnka z ryżem. Kolejną chochlę dolewamy dopiero gdy upewnimy się, że ryż wchłonął już poprzednią porcję płynu. Cały czas mieszamy ryż.
Kontynuujemy dodawanie bulionu przez jakieś 20 minut, aż ryż będzie gotowy - powinien być kremowy i wilgotny.

Gdy risotto osiągnie właściwą konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy łososia podzielonego na kawałki, groszek, masło,  skórkę otartą z cytryny oraz sporą ilość soku do smaku.
Grubo siekamy natkę i posypujemy nią ryż i dokładnie mieszamy całe danie. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie ponownie mieszamy risotto, przyprawiamy tak, jak lubisz i od razu podajemy.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki "Rodzinne przysmaki" Kerryann Dunlop.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.