sobota, 27 stycznia 2018

Murzynek Ani

Zupełnie nie wiem jak to się stało, że jedno z moich ulubionych ciast - murzynek, które piekę od wielu lat nie znalazło się do tej pory na blogu. A właśnie dziś wypada 6 rocznica mojego bloga! Sześć lat cudownej przygody. Jak sobie przypomnę te pierwsze wpisy i zdjęcia, to chce mi się śmiać. Jak to dobrze, że trochę rozwinęłam się w temacie kulinarnej fotografii, bo choć daleko mi jeszcze do eksperta, to fotografowanie moich potraw sprawia mi dużo radości i satysfakcji. 

Uwielbiam tego murzynka z polewą czekoladowy. Jest słodki i bardzo czekoladowy, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu. Nazwałam go murzynkiem Ani, bo tak się nazywa koleżanka od której jeszcze na studiach dostałam ten przepis i zawsze gdy go piekę, ciepło o niej myślę i przypominają mi się studenckie czasy.
Nie wiem jak Wam, ale mi murzynek najbardziej smakuje że szklanką zimnego mleka.

Inne ciasta czekoladowe:
Babka czekoladowa z rumem
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Ciasto czekoladowe z mascarpone  
Ciasto na dżemie 

murzynek, ciasto czekoladowe

Składniki 
2 szklanki mąki pszennej 
220 g cukru pudru
200 g masła
1/2 szklanki mleka
40 g kakao do pieczenia
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
100 g deserowej czekolady
2 łyżki mleka lub śmietanki 30% 

ciasto domowe, domowy murzynek, ciasto ucierane
Do rondelka wkładamy masło i je rozpuszczamy. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy cukier puder oraz mleko wymieszane z kakao. Łączymy składniki ze sobą. Przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę. 

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Murzynka studzimy w blaszce na kuchennej kratce.

murzynek z czekoladą, ciasto
Gdy ciasto się wystudzi, przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy mleko lub śmietankę i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając czekoladę szpatułką do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Smarujemy nią murzynka i odstawiamy na chwilę do stężenia polewy.

pyszne ciasto, szybkie ciastko czekoladowe
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na kawałki masło, mleko, kakao i cukier puder. Podgrzewamy 1,5min/70'C/obr.2. Dodajemy mąkę, jajka oraz proszek do pieczenia i mieszamy 30s/obr.4
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub mąką wymieszaną z kakao. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Murzynka studzimy w blaszce na kuchennej kratce.
Gdy ciasto się wystudzi, przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy mleko lub śmietankę i podgrzewamy 3,5min/70'C/obr.4. Smarujemy murzynka i odstawiamy na chwilę do stężenia polewy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.