piątek, 5 stycznia 2018

Serowe paluchy z ziołami

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Oby przyniósł Wam wiele radości, spełnienia marzeń i zdrowia. A na dobry początek mam dla Was przepis na przepyszne serowe paluchy z kminkiem i tymiankiem. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja je zrobiłam jako dodatek do czerwonego barszczu, ale sprawdzą się także jako imprezowa przekąska.

Składniki
(duża blacha)
200 g mąki pszennej
100 g drobno startego parmezanu
120 g miękkiego masła
2-3 łyżki śmietany 18%
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
białko do smarowania
zioła do posypania 
(np. kminek, tymianek)

Przesianą mąkę mieszamy z serem, masłem, śmietaną, solą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy do lodówki na około godzinę. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość 0,5 cm. Wycinamy paluchy długości 15 cm i szerokości około 1 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy ziołami.

Paluchy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy parmezan i rozdrabniamy go 15s/obr.10. Dodajemy mąkę, masło, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto 30s/obr.5. Formujemy z ciast kulę, zawijamy w folię chowamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość 0,5 cm. Wycinamy paluchy długości 15 cm i szerokości około 1 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy ziołami.
Paluchy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Przepis pochodzi z grudniowego numeru magazynu "Moje Gotowanie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.