środa, 20 grudnia 2017

Pulpety z indyka i cielęciny dla dzieci

Moje młodsze dziecko lada dzień skończy 10 miesięcy. Od niedawna ruszyliśmy z rozszerzaniem diety pełną parą. Staram się stosować BLW, dlatego przygotowuję dania, które maluch może swobodnie wziąć do ręki i odgryźć odpowiedni kawałek. Zależy mi także, żeby posiłki, które przygotowuję były zdrowe i lekkostrawne.

Pulpety z indyka i cielęciny w sosie warzywnym to doskonałe danie zarówno dla maluchów, jak i starszych dzieci, a przy nieco mocniejszym doprawieniu, także dla dorosłych. Ja przeważnie połowę mięsa doprawiam jedynie ziołami i z niej przygotowuję pulpety dla dzieci, a drugą połowę doprawiam solą i pieprzem i z niej robię pulpety dla siebie i męża.

Składniki
(około 20 niewielkich kulek)
Mięso
250 g mielonego indyka
250 g mielonej cielęciny
1 jajko
1/2 niedużej cebuli
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki estragonu suszonego lub tymianku
1 łyżka oleju lnianego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
(dla małych dzieci pomijamy sol)
1/3 łyżeczki pieprzu
(dla małych dzieci mniej lub wcale)

Sos
1/2 l bulionu warzywnego
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 cebuli 
10 cm cukinii
5 cm pora
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
3 ziarnka pieprzu
1 łyżeczka estragonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
 (lub śmietany 18%)

Do sporej miski przekładamy mięso o temperaturze pokojowej. Dodajmy do niego jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę starte na grubych oczkach tarki, mąkę kukurydzianą, olej, koprem oraz przyprawy. Jeżeli robimy pulpety dla małych dzieci pomijamy całkowicie lub ograniczamy sól i pieprz. Dodatek ziół i warzyw sprawi, że dla maluchów mięso i tak będzie aromatyczne.
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich niewielkie kulki. Gotujemy je na parze około 20-25 minut. 

Do garnka wlewamy bulion i dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i cukinię. Dokładamy pokrojone drobno cebulę, pora i czosnek. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i estragon. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zagęszczamy sos mąką kukurydzianą i zabielamy śmietaną lub jogurtem. Do sosu warzywnego wkładamy uparowane pulpety. Podajemy je z ziemniakami, kaszą lub makaronem. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i siekamy 5s/obr.5. Zgarniamy cebulę kopystką i dodajemy pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę i rozdrabniamy 5s/obr.4. Dodajemy mięso, jajko, olej lniany, koperek oraz przyprawy i wyrabiamy 1min/noże wsteczne/obr.2.
Jeżeli robimy pulpety dla małych dzieci pomijamy całkowicie lub ograniczamy sól i pieprz. Dodatek ziół i warzyw sprawi, że dla maluchów mięso i tak będzie aromatyczne.
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich niewielkie kulki. Układamy je na obu poziomach naczynia Varoma.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, cukinię, pora, cebulę oraz ząbek czosnku i rozdrabniamy 10s/obr.4. Dolewamy bulion, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i estragon.
Pulpety gotujemy na parze około 20-25min/Varoma/obr.1. Do naczynia miksującego dodajemy mąkę kukurydzianą oraz jogurt i śmietanę i mieszamy 10s/noże wsteczne/obr.3. Gotowe pulpety przekładamy do rondla i zalewamy sosem warzywnym. 
Podajemy je z ziemniakami, kaszą lub makaronem. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.