wtorek, 6 lutego 2018

Bułki razowe pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Od jakiegoś już czasu staramy się z mężem nie kupować białego pieczywa, a w szczególności białych bułek. Bardzo je lubię i często kuszą mnie swoim zapachem, ale trudno o mniej wartościowe pieczywo. W zamian wybieramy chleby wieloziarniste, a w weekendy często piekę domowe bułki z domieszkami różnych mąk i ziaren. Ostatnio zasmakowaliśmy w bułkach razowych pszenno-żytnich ze słonecznikiem. Są łatwe do przygotowania, a przy tym naprawdę smaczne, piekę je od razu z podwójnej porcji.

bułki drożdżowe, bułki ze słonecznikiem, domowe pieczywo
Składniki
(6 niewielkich bułek)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej
3/4 szklanki letniej wody
10 g świeżych drożdży 
(lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka soli

Dodatkowo
1-2 łyżki pestek słonecznika
oliwa lub olej
1/2 szklanki kostek lodu

bułki drożdżowe, wypieki, pieczywo na thermomix


Bułki razowe pszenno żytnie- przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy wraz z solą, Drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy do nich 1 łyżkę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i dodajemy je do mąki. Następnie stopniowo wlewając oliwę i wodę, zagniatamy ciasto na bułki. Powinno delikatnie kleić się do rąk. 
Dodajemy 2 łyżki pestek ze słonecznika i wgniatamy je w ciasto na bułki. Przekładamy je do miski i jego wierzch delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej z nich formujemy bułkę i obtaczamy ją w pestkach słonecznika. Uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy kuchenną ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Bułki pieczenie:

Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 12-15 minut na opcji góra-dół.
Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu, dzięki czemu bułki po upieczeniu będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.

pieczywo, bułki ze słonecznikiem, proste

Przepis na Thermomix

Do naczynia miksującego wkruszamy drożdże oraz wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy 10s/obr.5. Dodajemy pozostałe składniki na bułki razowe pszenno-żytnie i wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał
Ciasto przekładamy do miski i jego wierzch delikatnie smarujemy oliwą lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części i z każdej z nich formujemy bułkę i obtaczamy ją w pestkach słonecznika. Uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy kuchenną ścierką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 12-15 minut na opcji góra-dół.
Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu, dzięki czemu bułki po upieczeniu będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.