wtorek, 26 czerwca 2012

Kruche ciasto z porzeczkową bezą

Kupiłam wczoraj piękne i aromatyczne czerwone porzeczki. Nie jadłam ich całe wieki, więc z przyjemnością  nadrobiłam zaległości. Z nadprogramowej ilości owoców zrobiłam ciasto porzeczkowe z bezą. Jest kwaskowe i świetnie smakuje do herbaty czy kompotu. Mi bardzo smakowało posypane cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto
350 g mąki krupczatki
30 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g masła
1 łyżka gęstego jogurtu
2 żółtka

Bezowa porzeczkowa
3 białka
5 łyżek cukru pudru
300 g porzeczek
szczypta soli 


Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy z nich kulę. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. godzinę. Wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiamy schłodzonym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 200'C piekarniku aż ciasto zarumieni się. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.
 
W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy z cukier. Gdy piana będzie gotowa, dokładamy obrane porzeczki i delikatnie mieszamy. Bezę wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do nagrzanego do 150'C piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy, gdy górna warstwa bezy zbrązowieje.
Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje!
    Porzeczki i beza muszą smakować wyjątkowo.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... pysznie, wakacyjnie i krucho.
    luubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. W tą okropną pogodę pocieszyłabym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto, lubię ten kwaśny smak porzeczek w słodkim cieście

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi pysznie smakować, cudnie słodko-kwaśnie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda oszałamiająco! Z chęcią bym się poczęstowała :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Ivka, mojeprzetwory, właśnie to słodko-kwaśne połączenie jest w tym cieście najsmaczniejsze.

    Chętnie bym Was poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeszcze takiego nie jadlam, musi byc swietne!

    OdpowiedzUsuń
  9. w cudowny sposób wykorzystałaś te porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda przepysznie , juz czuje ten aromat:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pysznie wygląda, jadę po porzeczki! pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też już dawno nie jadłam porzeczek. Ale w tym cieście z bezą prezentują się tak wspaniale, że wreszcie po kilku sezonach znowu spojrzę na nie łaskawszym okiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda! To musi być wspaniałe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  14. No proszę, porzeczkowa beza! Ale fajny pomysł! Ciasto wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma nic lepszego niż ciasta z porzeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję, ciasto było naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niech tylko pojawią się porzeczki, a biorę się za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.