poniedziałek, 11 lutego 2013

Iceówka

Na ostatnie dni karnawału zrobiłam Iceówkę, czyli liker z cukierków Ice Fresh. Ma słodki, landrynkowy posmak i jest świetną bazą do różnych drinków.


Składniki
1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao (opcjonalnie)


Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną. 






Karnawał! Domowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. kolor jest świetny, a smak musi być bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje śmiesznie, tak landrynkowo, alkohol do żadnego, jaki piłam do tej pory niepodobny.

      Usuń
  2. Miałam okazję spróbować kilka lat temu i pamiętam, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Iceówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jej smak też był zaskoczeniem, spodziewałam się czegoś innego :)

      Usuń
  3. Wow jaki ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam przyjemności pić! Zapiszę przepis i wypróbuje :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam cukierki więc myślę, że od takiego likieru można się uzależnić ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. na weekendy byłoby jak znalazł :) szkoda tylko, że w Dubaju nie mogę jeszcze kupować alkoholu :/ Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  7. znam tą wódeczkę...moja mama kiedys taką zrobila na imprezkę rodzinną...ja jeszcze byłam za mała, ale pamiętam, że wszyscy sie zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.