Na ostatnie dni karnawału zrobiłam Iceówkę, czyli liker z cukierków Ice Fresh. Ma słodki, landrynkowy posmak i jest świetną bazą do różnych drinków.
Składniki
1/2 l wody
125 g cukierków Ice Fresh
1/4 l spirytusu
1-2 łyżki syropu blue curacao (opcjonalnie)
Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukierki, cały czas mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Następnie wodę studzimy i dolewamy spirytus. Jeżeli chcemy, aby likier miał lodowo-niebieski odcień, możemy dodać kilka kropelek blue curacao. Przelewamy płyn do butelek i przynajmniej na kilka godzin wkładamy Iceówkę do zamrażarki. Podajemy mocno schłodzoną.
kolor jest świetny, a smak musi być bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńsmakuje śmiesznie, tak landrynkowo, alkohol do żadnego, jaki piłam do tej pory niepodobny.
UsuńŚwietna!
OdpowiedzUsuńMiałam okazję spróbować kilka lat temu i pamiętam, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Iceówka :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jej smak też był zaskoczeniem, spodziewałam się czegoś innego :)
UsuńWow jaki ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńNie miałam przyjemności pić! Zapiszę przepis i wypróbuje :]
OdpowiedzUsuńOla, daj znać, czy Ci przypadła do gustu :)
UsuńZnam cukierki więc myślę, że od takiego likieru można się uzależnić ;)!
OdpowiedzUsuńna weekendy byłoby jak znalazł :) szkoda tylko, że w Dubaju nie mogę jeszcze kupować alkoholu :/ Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńznam tą wódeczkę...moja mama kiedys taką zrobila na imprezkę rodzinną...ja jeszcze byłam za mała, ale pamiętam, że wszyscy sie zachwycali :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuń