Roti to klasyczne placuszki z kuchni indyjskiej. Zarówno z wyglądu, jak i smaku bardzo przypominają mi naszą macę. W odróżnieniu od niej usmażyłam je na suchej patelni a nie piekłam na blasze kuchni węglowej. Takie placuszki można jeść same lub podawać z masłem, czy curry. Podstawowy przepis zaczerpnęłam z książki "Podróże z Thermomixem".
Tym razem zrobiłam aromatyczne placki z dodatkiem oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Pachną i smakują rewelacyjnie. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Kujawski ze Smakiem" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki
500 g mąki pszennej
240 g wody
60 g oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Następnie ciasto dzielimy na 16 części i formujemy z nich kulki. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek o średnicy ok. 15 cm. Im cieniej rozwałkowane, tym smaczniejsze.
Placki smażymy na suchej i mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Za pomocą płaskiej łyżki cedzakowej wyrównujemy powstające podczas smażenia pęcherze.
Podajemy na gorąco z dodatkiem masła lub curry. Jeżeli smażymy większą ilość placków, warto zawijać je w ściereczkę, żeby nie ostygły i nie stwardniały.
Smacznego!
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ci za udział w konkursie.
Pozdrawiam :)
Dziękuję, postaram się jeszcze chociaż jeden wykombinować :)
Usuńkapitalny przepis:)
OdpowiedzUsuńi naprawdę smaczny :)
Usuńlubię czosnkowe pieczywo, więc takie placki też zjadlabym z ochotą ;)
OdpowiedzUsuńJa to w ogóle lubię wszystko co czosnkowe, im więcej, tym lepiej ;)
Usuń