środa, 6 marca 2013

Jajka faszerowane tapenadą

Dziś oficjalnie rozpoczynam na blogu cykl wpisów wielkanocnych. Święta zbliżają się wielkimi krokami i zaczynam myśleć o tym, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole. Na pewno są to jajka, mazurki, dobry domowy chrzan i babka. 
Jakie jeszcze potrawy chcielibyście znaleźć na blogu? Postaram się poszerzyć mój świąteczny asortyment :) 

Stworzyłam także zakładkę Wielkanoc, gdzie znajdziecie wszystkie wielkanocne przepisy z tego i zeszłego roku.

Chciałabym Was także zaprosić na fanpage kuchennego bałaganu, gdzie jestem z Wami w codziennym kontakcie i gdzie pojawiają się wpisy, zdjęcia i wydarzenia, których nie ma na blogu.

A teraz przepis na jajka z tapenadą, która zawładnęła moim smakiem w ostatnim czasie.

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 łyżeczek zielonej tapenady (przepis na tapenadę)
1 łyżeczka majonezu

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut) i obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i delikatnie za pomocą łyżeczki, wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miseczki, dodajemy tapenadę, majonez i ugniatamy widelcem na gładką masę. Nie potrzeby ich solenia, ponieważ tapenada jest już słona.

Następnie łyżeczką wkładamy farsz w białko, na miejsce po żółtku. Możemy udekorować jajka kiełkami, lub posiekanymi drobno oliwkami.

Smacznego!







Dania Postne

7 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. W sam raz na śniadanie wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę inne jajka, niż tradycyjne z majonezem, chociaż takie również bardzo lubię :)

      Usuń
  2. nie lubię oliwek, ale Twoja propozycja wygląda tak smacznie, że chyba bym się skusiła;)) PS.piękny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oliwki jem od niedawna, przekonała mnie do nich właśnie tapenada. A z talerzyka jestem dumna i bardzo go lubię :)

      Usuń
  3. jaka szkoda, że wciąż nie potrafię się przekonać do jaj na twardo:D co prawda myślę o tym co jakiś czas, ale wciąż na samą myśl ślina staje mi w gardle..Wielkanoc to święto nie dla mnie..haha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jajka na miękko jesz? Ja mniej do jedzenia mam w Boże Narodzenie, bo nie jem śledzi, uszek, pierogów z grzybami i kompotu z suszu ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.