czwartek, 7 marca 2013

Łosoś pieczony w ziołowym maśle

Odkąd odkryłam łosia, jadam go często. Praktycznie za każdym razem przyrządzam go w inny sposób. Piekę go w folii, w maśle, na patelni grillowej i zawsze wychodzi smaczny i aromatyczny. Dziś pokażę Wam, jak łatwo upiec łososia w maśle z dużą ilością cytryny, kopru i rozmarynu.
Jeżeli wolicie wersję bardziej dietetyczną to zapraszam po przepis na łososia w sosie miętowo-cytrynowym.

Składniki
(1 porcja)
1 filet z łososia
1/4 kostki masła
1 łyżka posiekanego koperku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
czerwona papryka
sól 

Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go solą, pieprzem cytrynowym i papryką. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sok z cytryny, koperek i rozmaryn i posiekany drobno czosnek.

Łososia układamy w niewielkim, ale głębokim naczyniu żaroodpornym i zalewamy rozpuszczonym masłem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez 20-25 minut. Ja lubię rybkę bardziej rumianą i na ostatnie 5 minut włączam opcję grilla. Łososia możemy podać z ryżem i brokułami posypanymi prażonymi migdałami.
Smacznego!






Dania Postne

21 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia!!! i sama robiłam go wczoraj :) każdy, taki w ziołach też, jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, łosoś i zioła to połączenie idealne :)

      Usuń
  2. Piękny łoś!
    I pysznie podany.
    Mniammmmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. Łososia lubię chyba w każdej postaci. Twój pomysł na niego także bardzo przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś to moja ulubiona ryba, w ziołowym maśle musi być rewelacyjny, porywam go na dzisiejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny i z chrupiącym wierzchem :) Smacznego!

      Usuń
  5. Uwielbiam takie rybki. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tak przyrządzonego łososia:) jak dla mnie najlepszy na masełku z dużą ilością cytryny:) paluszki lizać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez jestem fanka lososia :) czy to pieczony czy to wedzony zawsze wychodzi pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo wdzięczna ryba do obróbki, trudno ją zepsuć :)

      Usuń
  8. Kocham łososia i wszelkie wariacje na jego temat!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam łosośka, bardzo apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. och, już mi pachnie tym łososiem zza monitora :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jestem wielkim fanem ryb. Aczkolwiek ten przepis mnie zainteresował i spróbowałem. Nie żałuje, jest to jeden z najlepszych przepisów na rybe z jakimi miałem do czynienia i od teraz serwuje go i reklamuje każdemu znajomemu ;) Dzięki serdeczne za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć! Cieszę się, że mój przepis przypadł Ci do gustu i że o tym mówisz, polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  12. Dziękuję za odwiedziny, a łosoś pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne zdjęcia na blogu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. aaa i dziękuję za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.