Większość sezonu truskawkowego jakoś mi uciekła w tym roku. Nadrabiam zaległości i serwuję tartę z truskawkami i białą czekoladą. Jak dla mnie to po prostu bajkowe połączenie. Czy mam rację, oceńcie sami.
Trochę się zagapiłam i ciasto zostało o 5 minut za długo w piekarniku, ale bardziej wygląda na przypalone, niż smakuje.
Trochę się zagapiłam i ciasto zostało o 5 minut za długo w piekarniku, ale bardziej wygląda na przypalone, niż smakuje.
Składniki
Tarta
180 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
(lub drobnego cukru do wypieków)
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany lub jogurtu
Masło,
cukier, żółtko i śmietanę miksujemy do połączenia składników, dodajemy
mąkę, miksujemy i formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię aluminiową
i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie smarujemy formę do tarty masłem i wylepiamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut, do zarumienienia. Ciasto odstawiamy do wystudzenia (ważne, żeby wystygło, inaczej wchłonie masę czekoladową).
Następnie smarujemy formę do tarty masłem i wylepiamy ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut, do zarumienienia. Ciasto odstawiamy do wystudzenia (ważne, żeby wystygło, inaczej wchłonie masę czekoladową).
W
międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W rondelku z grubym dnem
podgrzewamy śmietanę wraz z białą czekoladą, cały czas mieszamy za
pomocą rózgi, aż masa stanie się jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia i
dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy do połączenia składników.
Na
podpieczone i wystudzone ciasto wylewamy
masę śmietanowo-czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C
przez ok. 15-18 minut.
Ciasto nieco studzimy i następnie dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Tartę możemy także udekorować listkami mięty.
Smacznego!
Truskawkowe niebo w gębie...:-). Szkoda, że sezon dobiega końca. To jedne z moich ulubionych owoców....
OdpowiedzUsuńano szkoda, ja w tym roku jakoś niewiele skorzystałam z truskawek i teraz intensywnie nadrabiam :)
Usuńaaaa! wygląda tak przepysznie :]
OdpowiedzUsuńDziękuję, wygląda i jest przepyszna :)
UsuńBoże jaka piękna tarta, musi byc pyszna
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto! dasz kawałek???
OdpowiedzUsuńtruskawki i biała czekolada to genialne połączenie ;) pycha!
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńUwielbiam tarty :0 a szczególnie te na słodko z owocami:) Twoja wygląda przecudnie!
OdpowiedzUsuńja też jestem tartowa, to mój ulubiony rodzaj ciasta :)
UsuńAle te truskawki pięknie poukładane :) Jak żółnieżyki :) Super tarta, też ostatnio robiłam mus z białej czekolady i wyszło super :)
OdpowiedzUsuńStarałam się je ładnie poukładać :) A musu z białej czekolady jeszcze nie robiłam, podoba mi się taki pomysł!
Usuńładnie wygląda, ale szkoda, że tarta za mocno przypieczona.
OdpowiedzUsuńTrochę się zagapiłam, ale nie zmienia to faktu, że ciasto jest bardzo dobre. Spód piekę często wg tego przepisu i jest świetny.
UsuńBajeczna!
OdpowiedzUsuń