Ciasto jogurtowe to jedno z najpopularniejszych ciast we Francji. To praktycznie pierwsze ciasto jakie uczą się piec francuskie dzieci. Można je zrobić w wersji podstawowej lub z dodatkiem sezonowych owoców. Ja tym razem sięgnęłam po śliwki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo wygodnie odmierza się w nim składniki. Miarką jest 150g kubeczek po jogurcie naturalnym. W tej gramaturze w osiedlowym sklepie znalazłam tylko jogurt Krasnystaw.
Przepis na to ciasto dostałam kilka lat temu od znajomej z Francji, a ostatnio trafiłam na niego także w książce "W Paryżu dzieci nie grymaszą".
Składniki
2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150 g każdy
4 kubeczki mąki
1-2 kubeczki cukru (dałam 1,5)
3/4 kubeczka oleju
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-1kg śliwek
W jednej misce mieszamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i niezbyt dokładnie mieszamy. Stosujemy taką samą zasadę jak przy muffinach, zbyt mocno połączone składniki spowodują, że ciasto będzie kluchowate i niesmaczne.
Ciasto możemy upiec w formie o średnicy 25cm, ale wtedy wyrasta wysokie i jest w nim mniej owoców lub w większej blaszce, gdzie będzie niższe i bardziej owocowe. Ja tę drugą opcję wybiorę następnym razem. Formę na ciasto smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, nieco wyrównujemy i układamy na nim wypestkowane i przecięte na pół śliwki, w taki sposób, żeby skórka była skierowana do dołu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej i mieszamy obr.5/20s. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy obr.1/15s. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Bardzo dobre jest jeszcze lekko ciepłe, smaczne i wilgotne jest także 2-3 dni po upieczeniu.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jogurt, cukier, jajka, esencję waniliową i olej i mieszamy obr.5/20s. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy obr.1/15s. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem formy i układamy na nim przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (skórką do ciasta).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli będzie jeszcze wilgotne, możemy zmniejszyć temperaturę do 180'C i podpiec je jeszcze kilka minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Bardzo dobre jest jeszcze lekko ciepłe, smaczne i wilgotne jest także 2-3 dni po upieczeniu.
Smacznego!
Warto mieć przepis na takie proste, sprawdzone ciacho. Pycha.:-)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy to skarb.
Usuńpyszności:) uwielbiam właśnie takie proste, domowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
Usuńzrobie ;D
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńWłaśnie na takie ciasto mam ochotę, jogurtowe i z owocami, muszę się za nie zabrać jak najprędzej :)
OdpowiedzUsuńMiłego pałaszowania :)
UsuńUwielbiam takie ciasta! Te na jogurcie sa bardzo wilgotne, a to mi wybitnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
UsuńMaggie wyjęła mi to z ust: uwielbiam takie ciasto! :)
OdpowiedzUsuńTak cudnie wygląda... ale jogurtowe zupełnie mi nie wychodzą....nie poddam się jednak;)!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda ciekawie. Tylko, jakie to są kubeczki? Jaką mniej więcej mają pojemność?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
We wstępie napisałam, że miarką wszystkich produktów są 150 g kubeczki po jogurcie.
UsuńWłaśnie wstawiłam ciasto do piekarnika... i już nie mogę się doczekać :) Napiszę jak wyszło.
OdpowiedzUsuńpięknie podane. lecę po śliwki ;-)
OdpowiedzUsuńI wyszło po prostu wspaniałe! Wyrosło tak bardzo jakby było drożdżowe ;) Polecam każdemu ten przepis, bo ciasto jest obłędnie pyszne :D
OdpowiedzUsuńŚliczne fotki, chętnie sięgnęłabym po kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuń