niedziela, 25 sierpnia 2013

Tapenada z oliwek i suszonych pomidorów

Oliwki i suszone pomidory mogę zjeść w każdej ilości. Tym razem połączyłam je w jednej paście i to był strzał w dziesiątkę. Pasta ma wyrazisty smak i dzięki suszonym pomidorom jest wilgotna. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, ja ostatnio dodałam ją do makaronu z cukinią.



Składniki
1 szklanka czarnych oliwek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
2-3 gałązki natki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kaprów
pieprz
ew.oliwa z suszonych pomidorów



























Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miski i blendujemy do uzyskania pasty. Pastę przekładamy do szczelnego naczynia i wkładamy ją do lodówki na przynajmniej pół godziny. Podajemy jako dodatek do pieczywa, chipsów lub makaronu.


Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.10. Jeżeli nie wszystko się rozdrobni, za pomocą kopystki zgarniamy ze ścianek warzywa i ponownie miksujemy 10s/obr.8. Jeżeli pasta jest za sucha, możemy dodać nieco oliwy z suszonych pomidorów. Gotową tapenadę przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny, żeby przegryzły się smaki. Podajemy ją jako dodatek do pieczywa lub do makaronu.
 
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie :) A wszystko to akurat mam w domku! Nawet cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne smaki, chętnie bym zjadła takiej pasty właśnie z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna na kanapki. Tapenada z oliwek i suszonych pomidorów to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam tapenady i chyba mnie coś omineło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.