Oliwki i suszone pomidory mogę zjeść w każdej ilości. Tym razem połączyłam je w jednej paście i to był strzał w dziesiątkę. Pasta ma wyrazisty smak i dzięki suszonym pomidorom jest wilgotna. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, ja ostatnio dodałam ją do makaronu z cukinią.
1 szklanka czarnych oliwek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
2-3 gałązki natki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kaprów
pieprz
ew.oliwa z suszonych pomidorów
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miski i blendujemy do uzyskania pasty. Pastę przekładamy do szczelnego naczynia i wkładamy ją do lodówki na przynajmniej pół godziny. Podajemy jako dodatek do pieczywa, chipsów lub makaronu.
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.10. Jeżeli nie wszystko się rozdrobni, za pomocą kopystki zgarniamy ze ścianek warzywa i ponownie miksujemy 10s/obr.8. Jeżeli pasta jest za sucha, możemy dodać nieco oliwy z suszonych pomidorów. Gotową tapenadę przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny, żeby przegryzły się smaki. Podajemy ją jako dodatek do pieczywa lub do makaronu.
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na pastę wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 10s/obr.10. Jeżeli nie wszystko się rozdrobni, za pomocą kopystki zgarniamy ze ścianek warzywa i ponownie miksujemy 10s/obr.8. Jeżeli pasta jest za sucha, możemy dodać nieco oliwy z suszonych pomidorów. Gotową tapenadę przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny, żeby przegryzły się smaki. Podajemy ją jako dodatek do pieczywa lub do makaronu.
Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
Brzmi pysznie :) A wszystko to akurat mam w domku! Nawet cukinie :)
OdpowiedzUsuńMi taki makaron bardzo smakował :)
UsuńCudne smaki, chętnie bym zjadła takiej pasty właśnie z makaronem :)
OdpowiedzUsuńŚwietna na kanapki. Tapenada z oliwek i suszonych pomidorów to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tapenady i chyba mnie coś omineło :)
OdpowiedzUsuń