czwartek, 15 sierpnia 2013

Naleśniki z ricottą i jagodami

Dzisiaj ostatnie jagodowe szaleństwo, czekoladowe naleśniki z ricottą. Uwielbiam takie słodkie obiady. Dzięki nadzieniu z sera są nie tylko smaczne, ale także bardzo sycące i z pewnością spodobają się dzieciom.


Składniki
Ciasto 
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oranżady
(lub innego słodkiego gazowanego napoju)
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
ew. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju


Nadzienie
400 g sera ricotta
2 łyżki cukru waniliowego
(lub więcej)
1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
Polewa
1 szklanka jagód 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej

Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki na ciasto (poza czekoladą i olejem) miksujemy na gładką masę. W rondelku rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z łyżką oleju, cały czas je mieszając. Odstawiamy rondel na kilka minut do ostygnięcia, wlewamy czekoladę do masy naleśnikowej i chwilę miksujemy.
Patelnię smarujemy wacikiem nasączonym olejem i smażymy naleśniki na praktycznie suchej patelni.

W misce mieszamy ser z cukrem i jogurtem, ucieramy na gładką masę.
Na środek każdego naleśnika nakładamy masę z ricotty i zwijamy naleśnika w rulon.

Jagody mieszamy z cukrem i esencją i miksujemy dosłownie 2-3 sekundy, tak aby zostały jeszcze kawałki jagód. Polewą jagodową polewamy naleśniki. Możemy dodać także bitą śmietanę.
Smacznego!





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.