wtorek, 13 sierpnia 2013

Chłodnik arbuzowy

Zimne arbuzy to jest to, co w upał tygryski lubią najbardziej. Apetytu nie mam, mogłabym tylko pić, a taki arbuzowy chłodnik z ogórkiem jest i soczysty, sycący i zimny. Taki obiad w pełni mnie zadowala. Można go zrobić także na wakacjach, gdzie nie mamy dostępu do kuchenki. Do przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis z lipcowego numeru "Moje Smaki Życia".


Składniki
1/2 kg schłodzonego arbuza
2 ogórki gruntowe
2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
kilka kostek lodu
kilka listków mięty
pieprz 


Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. 
Z kawałka arbuza wydrążamy 3 kulki do dekoracji a pozostałą jego część kroimy w grubą kostkę i pozbawiamy pestek. Do blendera wrzucamy arbuza, dolewamy miód i sok z cytryny, dorzucamy kostki lodu i miętę i miksujemy dosłownie przez kilka sekund.

Do talerzy wkładamy pokrojonego ogórka, zalewamy go chłodnikiem arbuzowym, dekorujemy wydrążonymi kulkami i listkami mięty. Podajemy od razu, dopóki zupa jest jeszcze mocno schłodzona.


Przepis na Thermomix 
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. 
Z kawałka arbuza wydrążamy 3 kulki do dekoracji a pozostałą jego część kroimy w grubą kostkę i pozbawiamy pestek. Do nczynia miksującego wrzucamy arbuza, dolewamy miód i sok z cytryny, dorzucamy kostki lodu i miętę i miksujemy 10s/obr.8.

Do talerzy wkładamy pokrojonego ogórka, zalewamy go chłodnikiem arbuzowym, dekorujemy wydrążonymi kulkami i listkami mięty. Podajemy od razu, dopóki zupa jest jeszcze mocno schłodzona

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. ogórek pływający w arbuzie? to ciekawe :) a arbuz schłodzony najlepsza rzecz na świecie. więc taka zupka musi być super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórek i arbuz..nono..chyba bym sama na takie połączenie nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem tygryskiem ale uwielbiam owocowe chłodniczki. Twój musi być pyszny! Czekam na upał.

    OdpowiedzUsuń
  4. pachnie mi z ekranu :) fajna opcja upałowa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.