Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Jako dziecko nie przepadałam za wypiekami, ale dla tego czekoladowego ciasta zawsze robiłam wyjątek. W ostatnim numerze "Moich Smaków Życia" natknęłam się na murzynka z gruszkami i już po kilku godzinach ciasto siedziało w piekarniku. Murzynek jest puszysty, gruszki nadają mu fajnej wilgotności i świetnie komponują się ze smakiem czekolady. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego wypieku. Polecam gorąco!
Przydatne przepisy:
- Cukier z prawdziwą wanilią
- Esencja waniliowa
Przydatne przepisy:
- Cukier z prawdziwą wanilią
- Esencja waniliowa
Składniki
(forma o 26cm)
(forma o 26cm)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
4 łyżki kakao do pieczenia
1/2 kostki masła
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka proszku do pieczenia
4 średnie gruszki
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuszczamy w rondelku. Dolewamy olej i 1/3 szklanki wody. Mieszamy i studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy kolejno, cały czas mieszając po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek i esencję waniliową.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy wiórkami startej czekolady lub polewamy polewą czekoladową.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, 1/3 szklanki wody i olej i podgrzewamy 3min/obr.3/50'C. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy 30s/obr.3.
Gruszki
obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ciasto
przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i układamy na
wierzchu cząstki gruszek, lekko wciskając je przekrojoną częścią do dołu
ciasta.
Ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 60
minut. Po ostudzeniu murzynka posypujemy wiórkami startej czekolady lub
polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Smacznego!
moje smaki:) mmmmm jakie apetycznie czekoladowe
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dogadzam sobie czekoladowymi smakołykami, tak mnie naszło :)
UsuńUwielbiam murzynka ale z gruszkami to już rozpusta :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ale czasami warto siebie porozpieszczać :)
Usuńpiękny, idealne wyrósł, i te soczyste gruszki, pycha! :)
OdpowiedzUsuńAż jestem zdziwiona, że tak ładnie wyrósł, bo było go niewiele w blaszce i bałam się, że będzie bardzo niski, a tu taka miła niespodzianka.
UsuńPyzsności!
OdpowiedzUsuńI ładnie się prezntuje.
tez sie na niego zaczaiłam :) piękny i pyszny z pewnością :)
OdpowiedzUsuńo tak, pyszny :)
UsuńTeż uwielbiam murzynka, ale z gruszkami jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńtrzeba to nadrobić :)
UsuńMurzynek sam w sobie jest pyszny, a z gruszkami to już pełna rozpusta :))
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto - wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń