Rozgruszkowałam się w ostatnich dniach na całego, ale nie martwcie się, już powoli kończę z tymi owocami. Lada moment rozpoczynam dyniowe szaleństwo.
A tymczasem na talerzu pyszni się gotowana gruszka z polewą czekoladową, smaczna alternatywa dla surowych owoców.
Gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Odcinamy fragment spodu, żeby gruszka się nie przewracała i ostrym nożem wydrążamy gniazda nasienne.
Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Do wrzątku wkładamy i gruszki i gotujemy do momentu aż się zeszklą i lekko zmiękną. Trzeba tu uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
Wyławiamy je łyżką cedzakową i zostawiamy do obcieknięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej masło. Można ją doprawić także rumem.
Gruszki stawiamy na talerzu i polewamy gorącą czekoladą, świetnie smakują obsypane płatkami migdałowymi i z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
A tymczasem na talerzu pyszni się gotowana gruszka z polewą czekoladową, smaczna alternatywa dla surowych owoców.
Składniki
(2 porcje)
2 gruszki
litr wody
czubata łyżka cukru
sok z 1/4 cytryny
1/2 laski wanilii
1/2 łyżki masła
30 g czekolady deserowej
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
płatki migdałowe (opcjonalnie)
Zagotowujemy wodę z cukrem, sokiem z cytryny i laską wanilii. Do wrzątku wkładamy i gruszki i gotujemy do momentu aż się zeszklą i lekko zmiękną. Trzeba tu uważać, żeby nie rozgotować gruszek.
Wyławiamy je łyżką cedzakową i zostawiamy do obcieknięcia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do niej masło. Można ją doprawić także rumem.
Gruszki stawiamy na talerzu i polewamy gorącą czekoladą, świetnie smakują obsypane płatkami migdałowymi i z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
Świetnie podane, nieprzekombinowane, sezonowe i czekolada! Yes, yes, yes! :)
OdpowiedzUsuńMniam.... :D
OdpowiedzUsuńA ja już szaleję z dyniami, ale gruszek jakoś było u mnie mało- trzeba to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńJa na razie dopiero ze dwa przepisy robiłam z dynią, ale sezon w pełni, więc zaraz nadrobię :)
UsuńJa tam gruszki lubie i wcale nie uwazam, zebys musiala z nimi konczyc :P Cudne zdjecia!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńProstota i minimalizm na talerzu, a jak wspaniale musi smakować! Wspaniałe! Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
OdpowiedzUsuńSą naprawdę bardzo smaczne.
UsuńŁadne zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smacznie, a przy tym niezwykle dostojnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne i rzekłabym seksowne :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, na widok takiego deseru:)
OdpowiedzUsuńBardzo fotogeniczna ta gruszka :)
OdpowiedzUsuńmistrzowska grusia:)
OdpowiedzUsuńPyszny deser :) Czasem wystarczą 2-3 składniki aby wyczarować coś pysznego i Tobie się udało. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńo jeny zjadłabym!
OdpowiedzUsuńBoski deser. Spływająca czekolada wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń