Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam Was na sezonową pastę. Do farfalli wskoczyła dziś dynia, szałwia i kemowy serek typu Philadelphia. Wyszło z tego delikatne i cudownie jesienne danie.
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy szalotkę, po minucie dodajemy czosnek i podduszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy do nich puree z dyni i podgrzewamy przez kilka chwil. Na końcu przyprawiamy masę dyniową solą, pieprzem, chili i połową szałwii (posiekanej). Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.
Makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, listkami szałwii i podajemy na gorąco.
Smacznego!
Przydatny przepis:
Składniki
(2 porcje)
(2 porcje)
250 g makaronu farfalle (Lubella)
3/4 szklanki puree z dyni
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki serka typu Philadephia
1/2 pęczka szałwii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta chili
2 łyżki tartego parmezanu
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy szalotkę, po minucie dodajemy czosnek i podduszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy do nich puree z dyni i podgrzewamy przez kilka chwil. Na końcu przyprawiamy masę dyniową solą, pieprzem, chili i połową szałwii (posiekanej). Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.
Makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, listkami szałwii i podajemy na gorąco.
Smacznego!
jaki piękny kolor! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite i pięknie podane! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCiekawy przepis, nie dodawałam nigdy serka :)
OdpowiedzUsuńDzięki serkowi makaron jest cudownie kremowy :)
UsuńMniam, bardzo smaczny :D
OdpowiedzUsuńA ja zapomniałam, ze to dziś :( Super połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńPiękne jesienne danie :) Łatwe i szybkie w wykonaniu, za co wielki plus ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mnie! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń