piątek, 25 października 2013

Makaron z dynią, szałwią i serkiem Philadelphia

Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam Was na sezonową pastę. Do farfalli wskoczyła dziś dynia, szałwia i kemowy serek typu Philadelphia. Wyszło z tego delikatne i cudownie jesienne danie.

Przydatny przepis:

Składniki
(2 porcje)
250 g makaronu farfalle (Lubella)
3/4 szklanki puree z dyni
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki serka typu Philadephia
1/2 pęczka szałwii
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta chili
2 łyżki tartego parmezanu


Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i szklimy szalotkę, po minucie dodajemy czosnek i podduszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy do nich puree z dyni i podgrzewamy przez kilka chwil. Na końcu przyprawiamy masę dyniową solą, pieprzem, chili i połową szałwii (posiekanej). Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.

W dużym garnku gotujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. 

Makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem, listkami szałwii i podajemy na gorąco.

Smacznego!






9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.