piątek, 4 października 2013

Pstrąg pieczony serwowany na szpinaku

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba nikomu przypominać. Są bogatym źródłem kwasów omega 3, aminokwasów i są przy tym strawne w ponad 90%. Pamiętajmy, żeby łączyć ryby z warzywami, wtedy w pełni wykorzystamy ich dobroczynne działanie na nasz organizm.
Dziś przygotowałam pieczonego pstrąga podanego z duszonym szpinakiem, proste i pożywne danie, idealne na piątkowy obiad i nie tylko.

Składniki
Pstrągi
2 sprawione pstrągi
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
2 łyżki soku z cytryny
4 płatki masła
sól
kilka ząbków czosnku

Szpinak
1 łyżka masła
300 g szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku 
 
Pstrągi myjemy i wycieramy je ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz i w środku nacieramy pstrągi solą i pieprzem cytrynowym. W środku nacieramy je posiekaną szałwią i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do każdego pstrąga po 2 kawałki masła i po 1 gałązce rozmarynu. Odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Tak przygotowane pstrągi wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w 180'C. Następnie podkręcamy temperaturę do 200'C i włączamy opcję termoobiegu z grillem. Podpiekamy jeszcze ok. 10-12 minut. 

Szpinak dokładnie myjemy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany drobno cząstek i rumienimy go. Następnie dokładamy szpinak i dusimy go ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą o pieprzem do smaku.

Na talerzu układamy szpinak i na niego układamy upieczonego pstrąga. Możemy go podać z grzankami lub ziemniakami.
Smacznego!





6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.