W ostatni piątek na zaproszenie Lidla miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z kuchni greckiej z Teo Vavidisem. Jak przystało na spotkanie w greckim stylu gotowaliśmy na totalnym luzie, a później niespiesznie biesiadowaliśmy przy przygotowanych przez nas potrawach. Na naszym stole pojawiło się więc owsiane ciasto z chałwą kakaową, małże a'la Teo oraz sałatka z kaszy bulgur i granatów. Nie mogło zabraknąć także typowo greckich przekąsek takich jak oliwki, feta czy kozi ser. Wychodziłam z warsztatów kwadratowa z przejedzenia.
Specjalnie dla Was mam dziś przepis na małże z przepisu Teo Vavidisa. Lubicie takie owoce morza?
Specjalnie dla Was mam dziś przepis na małże z przepisu Teo Vavidisa. Lubicie takie owoce morza?
Składniki
(4 porcje)
1 kg oczyszczonych małży
150 g koziego sera
100 ml oliwy z oliwek
100 ml wody
1 duży pomidor
2 zielone świeże papryki
2 łyżki oliwek zielonych w plastrach
1/4 pęczka posiekanego koperku
1 Pepperoni Macedońskie
1 łyżka musztardy
1 posiekany ząbek czosnku
Małże płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Pomidora i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy go chwilę. Dodajemy paprykę, pomidora, oliwki i pokrojone na kawałki Pepperoni i chwilę przesmażamy. Dokładamy małże i dusimy je na patelni przez 3 minuty.
Następnie wlewamy wodę, dodajemy musztardę i sól, mieszamy składniki i gotujemy je 10 minut pod przykryciem. Na samym końcu posypujemy małże koperkiem i pokruszonym kozim serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.