niedziela, 28 lutego 2016

Tarta zimowa z bananami i jeżynami

Wyobraźcie sobie kruche ciasto, słodycz bananów i delikatną kwasowość jeżyn i to wszystko w jednym kęsie. Czujecie ten cudowny smak? Tak właśnie smakuje zimowa tarta z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej. Książka to mój najnowszy nabytek z biedronkowej biblioteczki. Nie mogłam się doczekać, kiedy wypróbuję przepisy, a ten na tartę zimową od razu przykuł moją uwagę. Zdjęcie apetyczne, a i składniki niczego sobie. W mojej zamrażarce zachomikowanych jest jeszcze kilka pudełek jeżyn, które zbierałam i mroziłam latem. Czy może być lepszy sposób na ich wykorzystanie? Sprawdźcie sami.

Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
125 zimego masła
1 jajko

Nadzienie
60 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
60 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g jeżyn lub malin
(mogą być mrożone)
1 średni banan

Do posypania
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy z nich ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. godzinę.
Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wylepiamy nim formę. 

Następnie przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki poza owocami: mąkę, cukier, masło, jajko i proszek ucieramy na gładką masę. Wykładamy ją na spód tarty i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wsypujemy zamrożone owoce i porojonego w 5 mm plasterki banana.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35-40 minut.
Wyjmujemy i po wsytudzeniu posypujemy ją mieszanką cukru i cynamonu.









Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy 30s/obr.5. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. godzinę.
Formę do tarty (śr. 26 cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wylepiamy nim formę.
Następnie przygotowujem6y nadzienie. Wszystkie składniki poza owocami: mąkę, cukier, masło, jajko i proszek ucieramy na gładką masę 30s/obr.4. Wykładamy ją na spód tarty i równomiernie rozprowadzamy. Na masę wsypujemy owoce i porojonego w 5 mm plasterki banana.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35-40 minut.
Wyjmujemy i po wsytudzeniu posypujemy ją mieszanką cukru i cynamonu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.