Dawno mnie tu nie było, wkrótce napiszę trochę więcej. A dziś zapraszam Was na kotlety jajeczne, które są świetną alternatywną dla klasycznych kotletów mielonych. Przepis pochodzi z książki "Gotuj zdrowo dla dzieci" Darii Ładochy i muszę przyznać, że znalazłam w niej wiele interesujących propozycji, choć sporo z nich zawiera cukier, którego staram się unikać w diecie mojej córki.
A wracając do kotletów, są bardzo smaczne, wyraziste i bardzo pożywne. Powinny przypaść do gustu zarówno małym niejadkom, jak i wielu dorosłym. Możemy podać je jak mielone: do ziemniaków i surówki, ale także jako do chleba, sałatki z rukoli, czy jako samodzielne danie.
Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 duże surowe jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki grubo starego żółtego sera
1/2 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
5 jajek ugotowanych na twardo
1 duże surowe jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki grubo starego żółtego sera
1/2 cebuli
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
mleko do namoczenia bułki
Zaczynamy od namoczenia bułki- zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na kilka minut.
Ugotowane i całkowicie wystudzone jajka ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę oraz natkę drobno siekamy.
Ugotowane i całkowicie wystudzone jajka ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę oraz natkę drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy ugotowane jajka, sól, pieprz, ser żółty oraz odciśniętą z mleka bułkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy ją do ugotowanych jajek. Wlewamy także rozmącone surowe jajko i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy ją do ugotowanych jajek. Wlewamy także rozmącone surowe jajko i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złotobrązowy kolor.
Przekładamy kotlety na talerz. Możemy podać je zarówno na ciepło, jak kotlety mielone, jak i na zimno. W obu wersjach są bardzo smaczne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.