wtorek, 15 listopada 2016

Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach

Niby mamy dopiero połowę listopada, ale Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Ja już powoli zaczynam myśleć o prezentach dla najbliższych i o potrawach, które w grudniu powinny pojawić się na blogu. Idealnie pasuje mi tu tatar ze śledzi, kolejne danie z nowej książki Lidla "Kuchnia polska-słone", które przygotowaliśmy na warsztatach z Karolem Okrasą. Może propozycja jest nieco w nurcie kuchni fusion, ale znam sporo osób, które w Wigilię umiejętnie łączą tradycję z nowoczesnością.

Składniki
Tatar
12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego
1 pęczek świeżej kolendry
1 ogórek konserwowy
1 czerwona cebula
1 łyżka majonezu
1 limonka
sól
pieprz 

Grzanki
1/2 bagietki
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz

Filety ze śledzi kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski. Drobno siekamy kolendrę, ogórka kroimy w paseczki, a cebulę w piórka i dodajemy do ryby. Dokładamy majonez, sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Bagietkę kroimy pod kątem na kromki, lekko skrapiamy oliwą i obustronnie podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor. Na koniec posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem.

Tatar ze śledzia podajemy na ciepłych grzankach i posypujemy posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.