Masa makowa jest podstawą wielu bożonarodzeniowych potraw. Używa się jej do makowców, serników, pierogów czy kluch z makiem. Wielu z nas przed samymi Świętami Bożego Narodzenia nie ma czasu na kręcenie maku i kupuje gotową masę, która nawet się nie umywa do tej domowej.
Masę według tego przepisu (z zeszłorocznego numeru Kuchni) przetestowałam już w zeszłym i świetnie sprawdziła się jako nadzienie do ciast. Upiekłam z nią najpyszniejszy sernik z makiem, jaki kiedykolwiek jadłam - wkrótce podam Wam na niego przepis.
Składniki
(1 kg masy)
350 g suchego maku
625 ml mleka
200 g masła
3 jajka
80 g cukru pudru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
2 łyżki rumu
(1 kg masy)
350 g suchego maku
625 ml mleka
200 g masła
3 jajka
80 g cukru pudru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
2 łyżki rumu
Mak zalewamy wodą i mieszamy. Chwilę czekamy i zbieramy łyżką zanieczyszczenia i odcedzamy mak przez gęste sito.
Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak w rondlu. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
Rodzynki płuczemy i zalewamy rumem, przykrywamy i odstawiamy do namoczenia.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder.
Gdy mak mocno napęcznieje, odcedzamy go i mielimy 2-3 razy przez maszynkę z bardzo gęstym sitkiem.
Masło roztapiamy z miodem i po lekkim przestudzeniu dodajemy do maku i dokładnie ucieramy. Nie przerywając ucierania, dodajemy utarte żółtka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wraz z rumem.
Gdy składniki połączą się, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Po dodaniu piany z białek do masy makowej, nie możemy jej już przechowywać, więc taką masę przygotowujemy krótko przed pieczeniem ciasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.