wtorek, 27 grudnia 2016

Kuskus z fenkułem i mandarynką

Po świątecznym obżarstwie warto trochę odpocząć od ciężkich potraw i zjeść lekką sałatkę. Sałatka z kuskusu, kopru włoskiego i mandarynek jest bardzo rześka i lekko pikantna z orientalną nutą. Jeżeli lubicie takie przełamanie smaków, na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki
150 g kaszy kuskus
250 g kopru włoskiego 
(fenkułu)
4 mandarynki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka pasty harrisa
kilka gałązek mięty
bulion drobiowy 

Mandarynki obieramy ze skórki. Skórki oczyszczamy z białej części i zalewamy wrzątkiem. Odstawimy na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski.

Z owoców wciskamy sok i zalewamy nim kaszę kuskus. Dodajemy gorący bulion - taką ilość, żeby płyn sięgał 1 cm ponad kaszę. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.

Oczyszczony koper włoski tniemy w bardzo cienkie plasterki. Obrany czosnek także kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Smażymy na jasnobrązowy kolor i dokładamy do niego koper włoski. 

Mieszamy koper z czosnkiem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 8 minut. Na wyłączoną patelnię dorzucamy kuskus, przykrywamy i zostawiamy na 5 minut. 

Kasze mieszamy z koprem i czosnkiem, przyprawiamy solą i harrisą. Przed samym podaniem kuskus mieszamy z posiekanymi skórkami z mandarynki i listkami mięty.

Kaszę możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!

 
Przepis pochodzi z grudniowego numeru "Moje Gotowanie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.