poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pierogi z makiem smażone

Smażone pierogi z makiem to tradycyjne wigilijne danie rodem z Wileńszczyzny. U mnie w domu nigdy się takich nie robiło. Jedliśmy makowce i kluski z makiem, ale pierogi na naszym stole pojawiały się tylko z kapustą i grzybami.

Makowiki, czyli smażone pierogi z makiem poznałam kilka lat temu w domu rodzinnym mojego męża. Niegdyś przygotowywała je jego babcia, która miała wileńskie korzenie, a obecnie makowiki robi mój teść i właśnie od niego mam przepis, którym się z Wami dzielę.

Składniki 
Ciasto 
700 g mąki pszennej 
3 jajka
100 g masła
(roztopionego)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru 
Rozczyn drożdżowy
50 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki 
szczypta soli
1/8 szklanki mleka

Farsz 
1/2 kg maku
ok. 1 litra mleka
150 g drobnego cukru
3/4 szklanki rodzynek 
  olej do smażenia


Najpierw przygotowujemy masę makową. Do dużego garnka przesypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Wlewamy tyle mleka, żeby przykryło cały mak. Mak z mlekiem gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, później wodę wylewamy.

Następnie studzimy i odcedzamy mak na gęstym sicie. Starajmy się odcisnąć z niego całe mleko, można to zrobić przy pomocy tetry.
Mak mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do niego cukier oraz osączone z wody rodzynki i dokładnie ze sobą mieszamy
Następnie przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajmy do niego drożdże oraz po łyżeczce cukru, mąki i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować".

Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy gotowy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki za pomocą łyżki. Dodajemy rozmącone jajka, mleko i na końcu cukier wraz z roztopionym masłem. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy ciasto na blat posypany mąką i zagniatamy jednolite ciasto. 

Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie przekładamy je na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3-4 części i partiami rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Wycinamy z niego kółka.

Na środku każdego koła nakładamy łyżką farsz makowy. Bardzo dokładnie zalepiamy brzegi, żeby pierogi nie otworzyły się podczas smażenia. Ulepione pierogi odkładamy na blat i przykrywamy ściereczką, żeby podrosły przed smażeniem i nie obsychały.

W głębokim rondlu lub garnku rozgrzewamy olej - tyle, żeby sięgał co najmniej do połowy wysokości pierogów. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy makowiki i smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić.

Rumiane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pierogi posypujemy cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania masy majowej. Mak dzielimy na dwie części po 250g każda i mielimy je po 40s/obr.10. Łączymy ze sobą obie porcje zmielonego maku i zalewamy mlekiem. Gotujemy go 15min/90'C/obr.2. 
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, później wodę wylewamy.
Następnie studzimy i odcedzamy mak na gęstym sicie. Starajmy się odcisnąć z niego całe mleko, można to zrobić przy pomocy tetry. Odcedzony mak ponownie wkladamy do naczynia miksującego i dodajemy do niego cukier oraz osączone z wody rodzynki i dokładnie ze sobą mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.4. Przekładamy do miski i myjemy naczynie.
Do suchego naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na rozczyn drożdżowy: mleko, cukier, mąkę, drożdże I sól. Podgrzewamy 2,5min/37'C/obr.2. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto: mąkę, jajka, roztopione masło,  mleko i cukier i wyrabiamy 3min/Iterwał.
Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie przekładamy je na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3-4 części i partiami rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Wycinamy z niego kółka.

Na środku każdego koła nakładamy łyżką farsz makowy. Bardzo dokładnie zalepiamy brzegi, żeby pierogi nie otworzyły się podczas smażenia. Ulepione pierogi odkładamy na blat i przykrywamy ściereczką, żeby podrosły przed smażeniem i nie obsychały.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzewamy olej - tyle, żeby sięgał co najmniej do połowy wysokości pierogów. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy makowiki i smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić.
Rumiane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pierogi posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.