Spodobało mi się robienie pralinek. Wczoraj wieczorem dorobiłam drugą partię pralinek z migdałami i mandarynką oraz przygotowałam trufle piernikowe. To świetny pomysł na prezent last minute. Zrobienie tych trufli jest bardzo proste i wymaga niewiele pracy, za to efekt jest naprawdę smaczny.
Składniki
(ok. 20 sztuk)
170 g pierników w glazurze
125 g mascarpone
1 łyżeczka miodu
kakao do obtoczenia trufli
(ok. 20 sztuk)
170 g pierników w glazurze
125 g mascarpone
1 łyżeczka miodu
kakao do obtoczenia trufli
Pierniki mielimy na piasek, dodajemy do nich serek mascarpone oraz łyżeczkę miodu. Całość zagniatamy do dokładnego połączenia się składników, przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzoną masę piernikową wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao.
Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Pierniki wkładamy do naczynia miksującego i mielimy na piasek 20s/obr.10. Dokładamy serek mascarpone oraz łyżeczkę miodu i mieszamy 30s/obr.5. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Przepis na Thermomix
Pierniki wkładamy do naczynia miksującego i mielimy na piasek 20s/obr.10. Dokładamy serek mascarpone oraz łyżeczkę miodu i mieszamy 30s/obr.5. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzoną masę piernikową wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao.
Gotowe trufle przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Smacznego!
Przepis pochodzi z "Moich Smaków Życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.