wtorek, 17 stycznia 2017

Oponki serowe Pawła Małeckiego

Jakiś czas temu miałam przyjemność gotowania z Pawłem Małeckim na warsztatach zorganizowanych przez Lidla. Przygotowywaliśmy wtedy te pyszne oponki serowe z gorącym sosem malinowym. Po prostu bajka! Paweł Małecki opowiedział nam, że to jego smak dzieciństwa i takie oponki robiła i robi do tej pory jego mama. Przepis znalazł się w najnowszej książce kuchni Lidla "Kuchnia polska- słodkie" a dziś znajdziecie go także u mnie.

Składniki
Ciasto

175 g mąki poznańskiej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
275 g twarogu półtłustego
40 g cukru
20 g masła
2 jajka
2 łyżki spirytusu
1 laska wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 szczyty soli
1 l oleju rzepakowego do smażenia 

Sos malinowy
250 g malin
50 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
40 ml zimnej wody 

Na początku mielimy twaróg. Możemy zrobić to za pomocą blendera. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
Do oddzielnej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy masło, ziarenka z laski wanilii  (przekrajamy laske wzdłuż i ostrym nożem zeskrobujemy ziarenka), proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość mieszamy. 

Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite jajka i spirytus. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy na deskę oprószona mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 5-6mm. Za pomocą foremki o średnicy około 7 cm wycinamy krążki, a w krzakach wycinamy dziurki mniejszą foremka śr.  ok. 3 cm. Możemy użyć także szklanki i kieliszka.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Sos malinowy
100 ml wody gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki i zimnej wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia do wystudzenia.
 
Oponki przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i serwujemy z sosem malinowym- ciepłym lub zimnym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.