Staram się jeść zdrowo i sezonowo, dlatego do ugotowania zupy sięgnęłam po warzywa, które są zimą wartościowe i łatwo dostępne. Z pora zupę dość często, bo to jedna z moich ulubionych, ale rzodkiew najczęściej jadam na surowo - na kanapce lub w surowce.
Zupa jest gęsta i kremowa o lekko ostrym smaku. Moim zdaniem nie potrzebuje już wielu przypraw, bo sama w sobie jest dość wyrazista. Ja doprawiłam ja tylko solą i pieprzem i podałam ze szczypiorkiem i parmezanem. Można dorzucić do niej także zioła i podać z grzankami.
Składniki
1 biała rzodkiew
1 por
1 ziemniak
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
tarty parmezan
szczypior do posypania
1 biała rzodkiew
1 por
1 ziemniak
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
tarty parmezan
szczypior do posypania
(opcjonalnie)
Z pora odkrajamy białą część i myjemy pod zimną wodą. Kroimy wzdłuż a następnie w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Rzodkiew i ziemniaka obieramy ze skórki i myjemy. Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora oraz cebulę. Gdy zmiękną dokładamy rzodkiew i ziemniaka. Przesmażamy chwilę i zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy około 15-20 minut. Miksujemy na krem i doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać nieco tymianku.
Krem z rzodkwi nalewamy do talerzy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, tartym parmezanem i ewentualnie szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.