wtorek, 14 lutego 2017

Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka z kapusty pekińskiej, która jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Pasuje zarówno do pieczonego kurczaka, kotletów schabowych czy mielonych. Ja lubię ją także do dań bezmięsnych takich jak placki ziemniaczane czy kopytka.

Składniki
1/2 kapusty pekińskiej
10-15 cm ogórka zielonego
1 mała cebula
1/2 pęczka dymki
2 rzodkiewki

Dressing
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
1 łyżka z soku z cytryny
2 łyżki oleju z winogron
sól 
świeżo mielony pieprz

Kapustę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na pół. Połówkę kapusty kroimy wzdłuż, a następnie dość drobno szatkujemy ją w poprzek. 
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i rzodkiewkę również drobno kroimy a szczypior drobno siekamy. Warzywa dodajemy do pokrojonej kapusty i mieszamy ze sobą. 

W małym kubku przygotowujemy dressing. Przeciskamy przez praskę czosnek i mieszamy go z musztardą, sokiem z cytryny, olejem oraz solą i pieprzem.


Surówkę z kapusty polewamy dressingiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby się "przegryzła". 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.